TRANSPARENT HEADER? camne ek?
Wednesday, 12 October 2011 . 0 word(s) .
one more TIPS from aku...
malas kot nak online tu yang terpikir nak jenguk-jenguk blog nie.
korang tahu tak macam mana rupanya TRANPARENT HEADER??.
tak tahu..korang try tengok header blog aku nie..
tu salah satu contoh terdekat la :) ..hehe...
tahu tak nak buat??tak tahu??!!haha
jom follow aku..

1.korang PERLU ada PHOTOSCAPE dengan GIMP 2 ..
(wajib oke 2 benda ala nie..!)

2.buka PHOTOSCAPE korang dan try EDIT 
kalau korang tak biasa guna ,,first korang pilih EDITOR jerp taw untuk edit,,~!
aku bagi contoh 
guna header blog aku yang sekarang jerp ok..
korang edit-edit sampai lawa-lawa..pastu korang save taw,,

3.time to edit dekat GIMP 2
[tak nampak ,korang zoom oke :)]
oke...sekarang nie korang kena perlahan-perlahan paham kan STEP-STEP dia oke..
susah sikit la..aku mula-mula buat pun naik fed - up..:)

korang buat right click..tengok pixca oke..
korang click layer > transparency > add alpha channel oke..
pastu korang nampak tak aku ada BOX kan 1 petak kat TOOLBOX??
nampak tak??tak nampak cari oke..
korang click benda alah tu..
pastu korang click background putih belakang tulisan header korang tu...
dah click kan??korang tekan delete yang ada dekat keyboard korang..
hehe...
korang akan dapat imej cam nie lepas delete..

korang save as oke...ikot file gif..

itu jerp...da siap..goodluck weyh..susah sikit tapi dengan usaha boleh je..:)
untuk masukkan dalam blog..nanti ada masa aku buat..oke..thank kalau korang baca..





Thanks for reading :)




Older Post . Newer Post


// ON PLAYING